FinlioSurowceGorzka prawda o słodkim wyrobie. Dlaczego ceny czekolady wystrzeliły?
Gorzka prawda o słodkim wyrobie. Dlaczego ceny czekolady wystrzeliły?
Cena kakao wzrosła prawie o 300 procent w ubiegłym roku, czyniąc batony, wielkanocne jajka i proszek kakaowy droższymi, niż kiedykolwiek! Skąd wziął się ten wielki rajd cenowy?
Wspomniane wyżej, starzenie się drzew kakaowych stanowi poważne wyzwanie dla stabilności dostaw kakao w przyszłości.
Drzewa kakaowe osiągają szczyt swojej produktywności po około pięciu latach, a po dwudziestu latach ich wydajność znacząco spada.
Brak inwestycji w odnawianie plantacji prowadzi do spadku plonów, co w połączeniu ze zmianami klimatycznymi tworzy tragedię dla rynku czekolady na całym świecie.
Na rynkach giełdowych inwestuję już ponad 12 lat. Od 5 lat interesuję się również kryptowalutami. Na codzień pracuję w sektorze finansowym, więc mam bieżące rozeznanie w świecie gospodarki i ekonomii. Cenię przede wszystkim solidną analizę fundamentalną przedsiębiorstw oraz inwestowanie długoterminowe.
Dyskusja (0 komentarzy)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Zaloguj się i bądź pierwszy! Opublikuj swoje przemyślenia i rozpocznij dyskusję.